ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΥΓΟΥΡΗΣ

 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

 ΑΘΗΝΑ - 697-5964828

Email: info@zigouris.com
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ VDSL

Τι είναι το VDSL - Η Τεχνολογία VDSL στην Ελλάδα

Τι είναι το VDSL;

To VDSL (Very high-bitrate/high speed DSL) είναι το πιο γρήγορο DSL και αποτελεί έναν συνδυασμό των χάλκινων καλωδίων του τοπικού βρόχου (ΚΑΦΑΟ) που εξυπηρετεί μερικές δεκάδες σπίτια στη γειτονιά με την λεγόμενη οπτική ίνα στο πεζοδρόμιο. Θεωρείται μια σχετικά καλή μέθοδος για να περάσει κανείς από το ADSL στα δίκτυα επόμενης γενιάς. Το VDSL επιτρέπει την παροχή υπηρεσιών που απαιτούν υψηλό εύρος ζώνης, όπως η τηλεόραση υψηλής ανάλυσης, το ψηφιακό βίντεο ή η διασύνδεση απομακρυσμένων εταιρικών δικτύων.

O OTE επενδύει συνεχώς στην τεχνολογία VDSL2 (με ταχύτητες 30Mbps/2,5Mbps και 50/5Mbps download και upload αντίστοιχα) και το τελευταίο τρίμηνο του 2014 έχει κάνει εγκαταστάσεις οπτικών ινών σε πολλές νέες περιοχές.

Χωρίς περίπλοκους όρους το VDSL λειτουργεί ως εξής

Μέρος του δικτύου χάλκινων καλωδίων (από το Κέντρο του ΟΤΕ της περιοχής έως τα ΚΑΦΑΟ στις γειτονιές αντικαθίσταται από οπτικές ίνες. Το νέο δίκτυο είναι τύπου FTTC (Fiber to the Cabinet – Οπτικές ίνες έως το ΚΑΦΑΟ) και θα παρέχει υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων (VDSL2).


Τεχνολογία VDSL στην Ελλάδα


Ο ΟΤΕ και οι ιδιωτικοί πάροχοι μέσω του δικτύου του, παρέχουν VDSL σε δύο ταχύτητες

    Download        Upload

έως 30 Mbps έως 2,5 Mbps

έως 50 Mbps έως 5 MbpsΟι παραπάνω ταχύτητες είναι οι ιδανικές και φυσικά δεν είναι εγγυημένες.

Η επόμενη κίνηση μετάβασης στην ψηφιακή εποχή στην Ελλάδα θα είναι το δίκτυο FTTB (Fiber to the Building) Στο συγκεκριμένο δίκτυο οι οπτικές ίνες πλέον μετά το ΚΑΦΑΟ φτάνουν έως τις πολυκατοικίες όπου με την χρήση ειδικού εξοπλισμού (Modem/Router οπτικών ινών) θα μπορούμε να έχουμε πολύ υψηλές ταχύτητες. Στην πράξη τα νέα ΚΑΦΑΟ μπορούν να παρέχουν ταχύτητες μέχρι 200 Mbps που όμως δεν είναι εμπορικά αξιοποιήσιμες και θα περάσουν κάποια χρόνια μέχρι να γίνουν διαθέσιμες.

Για όσους πάντα είχαν την απορία τι σημαίνει ΚΑΦΑΟ πρόκειται για την προφορά του Γερμανικού αρκτικόλεξου KV (Κα-Φάου), που προέρχεται από τη λέξη Kabelverzweiger (=καλωδιοκατανεμητής).

Στα Ελληνικά αποδίδεται ως "Κύριος Κατανεμητής" ή "Υπαίθριος Κατανεμητής".

Ένα πρόβλημα που ενδέχεται να προκύψει είναι οι παρεμβολές που μπορεί να προκαλέσει το VDSL στις συνδέσεις ADSL

Ηδη η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ασχολείται με το θέμα αυτό.

https://tech.in.gr/news/article/?aid=1500125236

 

Panagiotis Zigouris - PC Service and Support - ATHENS
Email: info@zigouris.com